Savaş Filmleri Listesi
KültAlt Savaş Filmleri Listesi, insanın en yıkıcı ürünü olan savaş ile sınanmasını ön plana çıkartmaya çalışıyor. Her filmde görsel bir şölenden ziyade karşınızda bulunan şey; bolca kan, ölüm, psikolojik travma, katliam ve otorite seviyesinde sapkınlık.
Bahadır Mahmutİlişkili Yazılar
Savaş Filmi
Film Listesi Hakkında
Genel olarak savaş filmlerinden beklenen -ana akımın sinemanın ticari kaygıları sebebiyle- perdede görünen şeyin bir görsel şölene ve aynı zamanda duygu sömürüsüne dönüşmesidir. Ana akım bu şekilde izleyicisine savaş kavramını rahatsız etmeden ulaştırmanın akılcı bir yolunu bulmuştur. Bu yol hiç bir koşul altında zorlanmak istemeyen ana akım izleyicisi tarafından da kabul görmüştür. Sonuç olarak, savaş gibi rahatsız edici olması gereken bir şeyin izleyici tarafından tatmin içerisinde karşılanması ilgili film içerisinde, aslında savaş kavramından geriye ne kadar az kaldığının açık bir göstergesidir.
İnsan Unsuru
Savaş filmler liste içeriği oluşturan filmler genel olarak insana odaklanmaktadır. Bu insanlar ölen, ölüm emri veren, öldüren ve istisnasız her seferinde -hayatta kalması durumunda- kendisini psikolojik çıkmazlar içerisinde bulandır.
Karakter Değişimi
Filmlerde savaş öyle bir öykü dinamiğidir ki içine giren hiç kimse aynı şekilde kalamaz. Savaş makinesi herkesi öğütür, değiştirir, istisnasız dönüştürür. Bu sebeple karakter gelişimleri aşağıda listelenmiş filmlerde en öne çıkan niteliklerden birisidir.
En İyi Savaş Filmleri
- Hiroshima Mon Amour (1959) – Alain Resnais
- Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) – Stanley Kubrick
- Come and See (Idi i smotriv) (1985) – Elem Klimov
- The Deer Hunter (1978) – Michael Cimino
- Johnny Got His Gun (1971) – Dalton Trumbo
- Full Metal Jacket (1987) – Stanley Kubrick
- Night and Fog (1956) – Alain Resnais
- Aguirre, the Wrath of God (1972) – Werner Herzog
- Kagemusha (1980) – Akira Kurosawa
- Apocalypse Now (1979) Francis Ford Coppola
Savaş Filmleri Listesi
Sıralama (listeleme, gösterim, IMDb puanı)- Platoon (1986) Oliver Stone
- Apocalypse Now (1979) Francis Ford Coppola
- Kagemusha (1980) – Akira Kurosawa
- Aguirre, the Wrath of God (1972) – Werner Herzog
- Night and Fog (1956) – Alain Resnais
- La Jetée (1962) – Chris Marker
- Full Metal Jacket (1987) – Stanley Kubrick
- Schindler’s List (1993) – Steven Spielberg
- Johnny Got His Gun (1971) – Dalton Trumbo
- Jacob’s Ladder (1990) – Adrian Lyne
- The Great Dictator (1940) – Charles Chaplin
- The Deer Hunter (1978) – Michael Cimino
- Patton (1970) – Franklin J. Schaffner
- Come and See (Idi i smotriv) (1985) – Elem Klimov
- Kurtuluş (1994) – Ziya Öztan
- The Mouse That Roared (1959) – Jack Arnold
- Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) – Stanley Kubrick
- Hiroshima Mon Amour (1959) – Alain Resnais
- The Hill (1965) – Sidney Lumet
Oliver Stone’un yönetmenliğini yaptığı 1986 yapımı Platoon, Vietnam Savaşı’nın acımasızlığını anlatan bir savaş dramasıdır. Film, 1967’de Vietnam’da savaşan genç bir Amerikan askerinin (Charlie Sheen) gözünden yaşananları aktarmaktadır. Askerler arasında yaşanan çatışmalar, gerilim ve intikam hikayesi, film boyunca izleyicinin karşısına çıkar. Film, savaşın insanların üzerindeki psikolojik etkisini ve insanların savaş sırasında…➝
1979 yapımı Apocalypse Now, Joseph Conrad’ın “Karanlıkta Kalanlar” adlı romanından uyarlanan Vietnam Savaşı’na dair bir film. Hikaye, Kaptan Benjamin Willard (Martin Sheen) adlı bir özel kuvvetler askerinin, Yüzbaşı Kurtz (Marlon Brando) adlı üst düzey bir askerinin Vietnam’daki ordu dışı bir topluluğunu bulmak için tehlikeli bir yolculuğa çıkmasını anlatıyor. Film, savaşın…➝
Japonya’da sivil savaş hüküm sürerken güçlü bir derebeyi hayatını kaybeder. Derebeyinin yöneticileri yoksul bir hırsızı derebeyi öldükten sonra derebeyinin yerine getireceklerdir.
16. yy’da altın ve El Dorado’ya ulaşma çabasındaki ufak bir İspanyol istilacı birliği içerisinde, asi Aguirre amaçları doğrultusunda komutayı eline alıp kendisinin ve yanındakilerinin kaderini belirleyecektir.
Her savaşın öncesinde veya sonrasında olan tutsaklıktır. Ekonomik, kültürel, düşünsel, yaşamsal, tutsaklık. Konusu Nazi Almanyası olan Night and Fog’ta ise tutsaklık sadece basit bir kelimeye dönüşür.
Kendisine ele geçiren bilim ekibi tarafından yapılan deneyler ile geçmişi ve geleceği hatırlamak zorunda bırakılmış Jean Negroni’nin insanlığın çöküşüne ışık tutması üzerine.
Vietnam savaşında Gunnery Sergeant Hartman’ın komutanlığı altında olan bir grup askerin; ilk olarak otorite baskısı ardından ise yıkıcı çatışmalar ile birlikte insanlıktan hızlı şekilde bağlarını koparmalarının katmanlı anlatımı.
Sinema tarihinde savaş filmi denildiğinde, kara mizah, psikoloji, dram, savaş karşıtlığı, emir komuta zinciri kavramlarının hepsi ile ayrı ayrı mükemmel uyum gösteren bir başka Stanley Kubrick başyapıtı.
Alman bir iş adamı olan Oskar Schindler’in Nazi rejiminin ölüm saçan pençesine düşmüş Yahudileri, kamplardan kurtarmak için verdiği çabanın öyküsü.
Yahudi soykırımının detaylarını ve arka planındaki cemiyetin "normal" yaşantısını açıklıkla gösteren Spielberg'in duygular üzerine oynamaktan vazgeçmediği, en ağır başlı filmlerinden biri.
Genç bir Amerikan askeri olan Joe cephede düşen bomba sonucunda sadece zihinsel faaliyetlerini yürütebilecek şekilde sakatlanır. Artık göstereceği mücadele cephede hayatta kalmak yerine, hastanede ölüme ulaşma yönünde olacaktır.
Sürreal yapısı, kapalı ortamı ve öyküsü ile izleyicilerine; zaman, bilinç, hafıza, vücut bütünlüğünü sorgulatan bir başyapıt.
Jacob Singer, yıkılmak üzere olan hayatını ve ilişkilerini aynı zamanda sonu gelmeyen sırt ağrılarını sonlandırmak için elinden gelen çabayı sarfetmektedir. Sıkıntılarının arasına kısa sürede kendisini kaçınılmaz sona sürükleyecek olan illüzyonlar, kabuslar ve psikolojik tutarsızlıklar da dahil olacaktır.
Tek bir sahne ile koca bir filmin anlam olarak ikiye belki üçe katlandığı, muhalif ve cesur yaklaşımı ile hafıza, bilinç ve savaş üzerine çok fazla şey söyleyen Adrian Lyne'ın başyapıtı.
Clarles Chaplin’in insan üstü kabiliyetiyle tarihin en korkunç karakterlerinden biri olan Hitler’i bir komedi karakterine evirmesi, bunu yaparken genelde birbirinden ayrı tutulan Hitler ve insan kavramlarını beceri ile harmanlaması.
Üç arkadaş Michael, Steven ve Nick Pennsylvania’da çok da fena olmayan hayatlarına devam ederken Vietnam savaşına katılmak için kayıt olurlar. Vietnam’da esir düşüp verdikleri yaşam savaşı kısa süre içerisinde insani vasıflarının yok olmasına sebep olacaktır.
Vietnam savaşının çılgınlığı, ölümün yanı sıra geride kalan insanları nasıl deforme edip geri döndürülemez şekilde değiştirdiği üzerine olabilecek en sert eleştirilerden biri.
Patton’un kariyer hedeflerinin Amerika’nın hedefleri ile harmanlaması sonucunda, bir komutanın popüler bir yıldıza, savaş alanının ise şov dünyasına dönüşme süreci.
Savaş-şov dünyası, komutan-star, cephe-kariyer çelişkileri ve otorite ile halkın birbirine olan rahatsız edici bağımlılğı üzerine.
Nazi Almanyası’nın Rusya’nın içerisine doğru genişlemeye çalışması ile Rus köylerinde meydana gelen katliamlara şahitlik eden Florya Gaishun’ın mucizevi hayatta kalma hikayesi.
Dönemin bölgesel psikolojik ve sosyolojik yapısının analizine dönüşen, neredeyse her sahnesiyle ses, müzik ve görsel olarak benzersiz şekilde seyircisini ele geçiren Elem Klimov başyapıtı.
Kendi halkları dahil tüm dünyanın belası haline gelecek olan emperyalizme karşı, bir halkın yokluk içerisinde varlığını tüm engellere rağmen sürdürme çabası.
Ardından gelen Cumhuriyet serisi ile birlikte değerlendirildiğinde Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlık, eğitim, kalkınma, teknoloji, bilim, sanat ve insan haklarına çağının çok ötesindeki yaklaşımı, politik ve siyasi zekasının dışa vurumu.
Orta çağa saplanıp kalmış, dünyanın en küçük ülkesinin süper güç Amerika’ya karşı açtığı savaş ile varolma mücadelesi üzerine politik bir absürt komedi.
Büyük devlet küçük devlet arasındaki farkın aslında sadece ülkelerin öldürebilecekleri insan adedinde saklı olduğunu açık etmesi.
Amerika Hava Güçleri Komutanı General Jack Ripper’ın çıldırıp tek başına U.S.S.R’ye atom bombası ile saldırma girişimine başlaması ardından tayakkuza geçen Amerika Başkan’ı Merkin Muffley ve kurmaylarının yaşadıkları ve Rusya’nın olası karşı atağının sonuçları üzerine.
Korkutucu şekilde komik, her şeyi gösterecek kadar karanlık. Hiciv, dram, komedinin sinemadaki mükemmel harmanı. Soğuk savaş filmleri arasında belkide en iyisi.
Hiroşima’da film çekiminde bulunan Fransız bir aktrist ile Japon bir mimarın; savaş, ölüm ve atom bombası etkisindeki hafızaları ile birlikte yaşamaya çalıştıkları ilişkileri hakkında
An, anı, unutma, hatıra, özlem... Lui ile tanışmasının ardından Elle'nin histerik şekilde çağırdığı krizi ve döngüyü kırma çabası.
Kuzey Afrika’da bulunan bir askeri hapishanede tutsak olan askerlerin, otoritenin tüm yok etme ve kişiliksizleştirme yöntemlerine rağmen ayakta kalma mücadelesi içerisnde varlıklarını sürdürmeye çalışmaları.
İçinde bulundukları hapishaneden çok otoritenin egosuna mahkum edilmiş 5 mahkum üzerinden hiyerarşi eleştirisi.
Paylaş