İçerik Başlıkları
Hazırlayan için zorlayıcı bir liste. Bunun geçerli birkaç nedeni var;
Kült film kavramının belirsizliğine Kült Filmler Listesi içerisinde değinilmişti bu sebeple burada tekrarlamayıp 2. madde ile devam ediyoruz.
Bir ülke sinemasının kült filmlerinden bahsedilmek için o ülke sinemasının sinemanın uç noktalarına münferit çıkışlarla değil sürekli olarak defalarca farklı şekillerde dokunması, denemelerin alışkanlıklara dönüşmüş olması gerekir. Örneğin gerilla filmler çekilmesi, komedi, korku, dram dışında kayda değer sayıda tür filmlerinin çekilmesi, klasik oyunculuğun, öykü yapısının alt üst edilmesi, deneysel sinemanın, absürt filmlerin kabul görmesi gibi bir çok nokta ülke sinemasının kült film çıkaracak, ülke sinema izleyicisinin ise kült filmi belirleyecek şekilde nitelikli hale gelmesini sağlar.
Süreklilik içerisinde geniş bir yelpazeye yayılan ve çizgisi olan bir sinemamız olsaydı bu sinema içerisinde yetişmiş seyirciler de filmleri kültleştirebilirlerdi.
Yukarıda belirtilenler Türk izleyicileri Türk kült filmlerini belirleyebilmek için yurt dışını takip etmeye zorlar.
Türk Sinemasının Dünyada genel geçer olarak kabul gören kült filmlerine bakacak olursak; Dünyayı Kurtaran Adam, Kilink Serisi ve turksploitation kategorisi altında kendisine yer bulan birçok rip-offumuzu görürüz.
Rip-offlarımızın çoğu şüphesiz külttür. Burada asıl sorun bahse konu filmlerin ne kadar Türk filmi oldukları ile ilgilidir. Rip-off olmanın doğası gereği bu filmler araklama yaptıkları orijinallerinin versiyonlarıdır sadece. Dünyayı Kurtaran Adam’ı izlerken anlatılan hikaye Türk sinemasının hikayesi değil Amerikan Sinemasının kısaca Amerika’nın hikayesidir. Aynı şekilde Kilink izlerken, İtalyan bir çizgi roman yazarının hikayesinin devşirilmiş haline maruz kalır izleyici. Rip-offlarımızın çoğu kült statüsündedir fakat orijinallik anlamında ne kadar Türk oldukları tartışmalıdır.
Rip-offlarımızı bir kenara bırakırsak bir başka kafa karıştırıcı konu Yeşilçam’ın eski popüler filmleridir. Züğürt Ağa, Çöpçüler Kralı, Zübük, Davaro ve diğerleri. Bunlar gerçekten iyi olan eski Türk filmleridir. Neredeyse sınırsız sistem eleştirisi barındırırlar ki bu sebeple kült olarak anılmaları oldukça kolaydır.
Fakat onları kült film olarak değerlendirirken şüphe uyandıran şey tüm topluma ulaşma sevdaları ve çoğulculuk için vazgeçtikleridir. Kendilerini sıkıştırdıkları oldukça dar, teknik ve yaklaşım kalıplarıdır. Başarılı olmuşlardır. Fakat çoğu sadece Türk popüler sinemasının önemli yapı taşlarıdır bu filmler.
Kült film kavramı içerisinde Türk Sineması ve izleyicisi için anlatmaya cesaret ettikleri, tarzları ve üstlendikleri tüm riskler ile kült olmuş veya olmasının fena olmayacağı düşünülen filmler listeye eklendi.
Yukarıda belirtilen son iki madde; rip-off ve geçmiş dönem popüler Türk Sineması konuları dikkate alındı. Bu iki başlık içerisinde öne çıkan filmlere çok limitli şekilde yer verildi fakat liste bu iki başlığa terk edilmedi.